11 Tips Voor Mannen Om Seks Te Hebben Tijdens De Zwangerschap

11 Tips Voor Mannen Om Seks Te Hebben Tijdens De Zwangerschap

Veel mensen vragen zich af:

"Seks tijdens de zwangerschap, mag dat?"

Het antwoord hierop hangt van vele factoren af.

In deze blog leer je wanneer je wel en geen seks kan hebben tijdens de zwangerschap en 11 tips om dit als man het beste te doen met je partner.

More...

In deze 11 tips leer je:

 • Of het hebben van seks tijdens de zwangerschap veilig is? In sommige gevallen is het gevaarlijk en kan je het beter vermijden.
 • Waarom je eerst voor een 'test' moet slagen voordat je seks hebt - dit niet doen kan de gezondheid van je kind op het spel zetten.
 • Een gekke verklaring waarom je dame intensere orgasmes zal ervaren tijdens de zwangerschap - en hoe je haar hier een 'handje' bij kan helpen
 • De 8 beste standjes die je kan gebruiken als haar buik erg groot is geworden - ook breng jij de baby niet in gevaar
 • Waarom je de 'artiesteningang' moet vermijden tijdens haar zwangerschap

Wie zich brandt moet op de blaren zitten

Seks is lekker en heeft zo zijn gevolgen. Soms kom je erachter dat je van een bepaald standje houdt. En een andere keer ontdek je net dat ene plekje op een vrouw haar lichaam om haar sneller en makkelijker te laten klaarkomen.

En soms... zal het gevolg van een goede seksbeurt een zwangerschap zijn.

Dit is vaak gepland en soms ongepland. In beide gevallen zal de dame in je leven een achtbaan moeten doorstaan van 9 maanden lang. Hierin maakt ze zowel hoogte- en dieptepunten mee. Ook wat betreft jullie seksleven.

Onderzoek laat namelijk zien dat het seksleven van een koppel wat een baby verwacht nogal turbulent is. Niet alleen is het niet meer vanzelfsprekend dat je wekelijks van bil gaat, het is überhaupt niet meer vanzelfsprekend dat je van bil gaat.

Dit heeft te maken met allerlei hormonale en psychologische veranderingen te maken die een vrouw doorstaat. Wat deze zijn en hoe je hiermee om moet gaan zal je in de onderstaande tips leren als man.

Ik geef je namelijk 11 tips om op een veilige en pijnloze manier seks te kunnen hebben met je vrouw tijdens de zwangerschap. Ook zul je leren wat de grootste valkuilen zijn wanneer je seks wilt hebben tijdens haar 9 maanden durende achtbaan.

Deze valkuilen voorkomen is erg belangrijk aangezien een vrouw tijdens haar zwangerschap gevoeliger is voor alles. Een afknapper is daardoor eerder bereikt.


#1 Is seks tijdens de zwangerschap veilig?

Anno 2017 hoef ik je niet meer te vertellend dat het internet volstaat met allerlei rotzooi. Van fake news tot websites die je beloven om stinkend rijk te worden zonder je bed uit te hoeven.

Afgezien van het feit dat ik niet zou begrijpen waarom je de hele dag in bed wilt liggen, hoef je geen genie te zijn om door deze marketingpraatjes heen te prikken.

Wat echter een stuk moeilijk is, is wanneer een onderwerp semi-wetenschappelijk wordt gebracht. Zo ook het onderwerp of seks tijdens de zwangerschap veilig is.

Zowel mannen als vrouwen leven met de angst dat het stoot werk teveel druk op de baby kan uitoefenen en de kans op een miskraam zou verhogen. Dit is vooral voor vrouwen de grootste angst om seks te hebben tijdens de zwangerschap blijkt uit onderzoek. Een angst die overigens misplaatst is.

Het vrouwelijk lichaam heeft beschermmechanismes

Want het hebben van seks tijdens de zwangerschap is volkomen veilig.

De penis van een man komt niet eens in de buurt van de baby waardoor er geen schade aangericht kan worden. Zelfs niet als je een 'hele grote hebt'

Daarnaast is de baarmoederhals 'gesloten' waardoor een man zijn penis niet eens contact kan maken met de baby.

seks tijdens de zwangerschap

Als laatst absorbeert het vruchtwater waarin de baby zit schokken. Zie het als een airbag voor je baby. Hierdoor zullen de stoten die je uitdeelt de baby geen hersenschudding geven.

Het spreekt natuurlijk voor zich dat je het relatief rustig aan moet doen. Als je gewend bent om ruwe en heftige seks te hebben en je partner in een rolstoel te wippen... dan moet jij je de komende 9 maanden inhouden.

Er zijn overigens situaties waarbij het NIET veilig KAN zijn om seks te hebben tijdens de zwangerschap. Voor alle onderstaande situatie kan je het beste eerst contact opnemen met je arts/verloskundige:

 • Het dragen van een meerling (tweeling of meer)
 • In het verleden een miskraam gehad of nu een miskraam hebben
 • Een prematuur geboren baby in het verleden hebben gehad
 • Tekenen dat de huidige baby vroegtijdig zal worden geboren
 • Een incompetente baarmoederhals (hals die vroeg in de zwangerschap open gaat)
 • Het hebben van placenta previa (een voorliggende placenta)

Indien je partner bang is om seks te hebben, dan kan je uitleggen dat het volkomen veilig is. Alleen wanneer één of meerdere van de bovenstaande punten betrekking hebben op je partner kun je het beste voorzichtig te werk gaan. Raadpleeg in alle bovenstaande gevallen eerst een medisch specialist.

Daarnaast moet je aan de bel trekken als je tijdens/na de seks het volgende ervaart:

 • Bloedverlies
 • Pijn
 • Branderig gevoel

Dit kunnen tekenen van hele erge problemen zijn. Bel in dat geval je arts, verloskundige of huisartsenpost.


#2 Laat jezelf (en haar) testen op soa's

Wellicht iets waar je niet stil bij staat als je seks wil hebben met je zwangere dame.

Echter zijn soa's tijdens een zwangerschap nog gevaarlijker dan wanneer je niet zwanger bent. Dat komt natuurlijk omdat je baby nu ook kwetsbaar is.

Door je te laten testen, voorkom je heel veel problemen. Je kan verschillende soa's namelijk bij je dragen zonder er last van te hebben. Hierdoor geef je ze ongemerkt door en veroorzaakt je onbedoeld allerlei gezondheidsrisico's en -problemen bij je baby.

Denk hierbij aan:

Gevolgen van soa's voor je baby

 • Chlamydia: baby's die het tijdens de geboorte krijgen kunnen met ernstige ooginfecties en longontstekingen geboren worden.
 • Genitale herpes: kan het kind besmetten tijdens de geboorte waardoor hij/zij het voor altijd bij zich draagt. Kiezen voor een keizersnee is mogelijk om dit te voorkomen.
 • Gonorroe: baby's kunnen een oog infectie ontwikkelen. In sommige gevallen ook blindheid. Daarnaast is het ontwikkelen van gewrichtsinfecties en bloedinfecties ook bekend.
 • Hepatitis B: wordt door de moeder via het bloed aan het kind gegeven. Ook verhoogt het de kans op een te vroeg geboren kind. Met vroegtijdige screening en vaccinaties is dit te voorkomen.
 • HIV/AIDS: hoewel dit een ongeneselijke ziekte is, is het wel mogelijk om met medicatie te voorkomen dat je kind het krijgt. Voorkomen is altijd beter dan genezen.
 • Syfilis: dit kan je heel makkelijk doorgeven aan een baby. Vaak veroorzaakt het fatale infecties. Indien het niet behandeld wordt, zal het voor problemen zorgen in verschillende organen, ogen, oren, hart, huid en botten
 • Trichomonas Vaginalis: dit is een vaginale infectie veroorzaakt door een parasiet. Indien dit niet behandeld wordt tijdens de zwangerschap, kan het kind te licht geboren worden.

Better safe than sorry...

Gezien de bovenstaande soa's en hun lugubere uitkomst, is een enkeltje huisarts of GGD geen slecht idee. Anders kan seks tijdens de zwangerschap onveilig of zelfs gevaarlijk zijn.

seks tijdens zwangerschap veilig

Vergeet niet dat de meeste vrouwen geen seks willen hebben omdat ze bang zijn dat het slecht is voor de baby. Door je op soa's te laten testen, krijg je dame net een stukje meer zekerheid heeft over de veiligheid van de baby.

Blijk je na een soa test wel een soa te hebben? Draag dan gewoon een condoom als man en laat je tegelijkertijd behandelen.

Heeft je dame een soa? De meeste soa's zijn tijdens een zwangerschap ook prima te behandelen. Het dragen van een condoom als man maakt het mogelijk om tussentijds seks te hebben.


#3 Wees je bewust van haar verhoogde zintuigen

Ik ga je iets vertellen wat je waarschijnlijk al weet:

Een zwangere dame in je leven hebben kan een behoorlijke rollercoaster zijn.

Soms is erg blij. Soms is ze erg verdrietig. In beide gevallen kan het veroorzaakt worden door een minuscule gebeurtenis.

Als je als man hier moeite mee hebt, dan staat je heel wat te wachten tijdens haar zwangerschap.

Tijdens haar zwangerschap staan al haar zintuigen op scherp en zijn haar emoties sterker aanwezig. Vooral het eerste trimester (eerste 12 weken) zal dit het geval zijn.

zwangerschap orgasme

Dit zal twee gevolgen hebben voor jullie seksleven:

 • Sterke geuren en smaken kunnen haar in een ogenblik afknappen
 • Ze zal sowieso minder zin in seks hebben

Het bovenstaande wordt veroorzaakt door een beschermreactie van haar lichaam.

Een baby is in de eerste drie maanden het meest kwetsbaar en sterke geuren en smaken associeert het lichaam met 'gevaar'. Dus je lichaamsgeur en sperma zouden een afknapper kunnen zijn voor haar in het begin.

Daarnaast heeft een dame al met al weinig zin in seks in het eerste trimester. Dit heeft te maken dat ze vaker last heeft van misselijkheid en algehele vermoeidheid.

Toon begrip en raak niet boos of geïrriteerd als je geen seks kan hebben.


#4 Leg de focus vooral op liefde

In de negen maanden dat ze zwanger is, zal het niet heel praktisch zijn om de focus te leggen op keiharde en ruwe seks. Dit heeft met verschillende dingen te maken:

 • Onnodige risico vermijden met betrekking tot de baby
 • Haar lichaam is gevoeliger
 • Ze zal niet altijd zin hebben om seks te hebben

Het hebben van 'gewone' seks is daarom niet altijd even handig. Om toch de liefde te bedrijven, kan je het beste je focus verleggen. Door haar meer 'liefde' te geven dan ruwe seks, zorg je er toch voor dat het mogelijk is om intieme momenten met je partner te delen zonder dat je haar op een verkeerde manier prikkelt.

Vrouwen zijn onzeker over hun lichaam tijdens de zwangerschap

zwangerschap en seks

Daarnaast worden veel vrouwen onzeker over hun lichaam tijdens de zwangerschap omdat hun gewicht toenemen. Door lieve dingen tegen haar te zeggen, haar lief aan te kijken en minder ruw te werk te gaan zal ze zich meer gewaardeerd voelen.

Ook blijkt dat vrouwen over het algemeen tijdens hun zwangerschap meer 'geven' dan 'nemen'. Vooral wat betreft orale seks. Dit heeft er waarschijnlijk mee te maken dat ze zelf minder/geen behoefte hebben aan seks maar het jou niet willen ontnemen.

Wees dus bereid om je standaard manier van seks hebben even een paar maanden opzij te schuiven. Tijdens haar zwangerschap zal de frequentie niet hetzelfde zijn als voor de zwangerschap maar helemaal geen seks hebben hoeft ook niet. Je moet het simpelweg 'anders' doen.


#5 Neem uitgebreid de tijd voor een massage

De beste manier om seks tijdens de zwangerschap te initiëren, is door ruim de tijd te nemen voor voorspel. Dit doe je het makkelijkste door elkaar een massage te geven. Vooral zij zal dit erg waarderen.

Dit laat zien dat je ook 'liefde' kan geven en dat je haar lichaam mooi vindt. Daarnaast zal haar overal aanraken ervoor zorgen dat ze meer opgewonden raakt. Met alle geile en natte gevolgen van dien.

massage zwangerschap

De kans bestaat dat ze na de massage alsnog geen zin heeft om seks te hebben. Dit heeft waarschijnlijk niets te maken met je massage vaardigheden en alles te maken met haar zwangerschap. Heeft ze geen zin? Forceer het dan ook niet en raak niet geïrriteerd.

Door haar jou te laten masseren, zal de kans groter worden dat ze jou in ieder geval oraal verwent. Indien de 'smaak' daarvan te heftig is voor haar, zal ze je kunnen aftrekken. Niet ideaal maar soms moet je gewoon roeien met de riemen die je hebt.


#6 Maak gebruik van haar verbeterde doorbloeding

Je zou het na het lezen van de bovenstaande punten niet zeggen maar veel vrouwen ervaren seks tijdens de zwangerschap als lekkerder.

Ook komen vrouwen sneller, beter, sterker, vaker klaar wanneer ze zwanger zijn. Dit heeft vooral te maken met een verhoogde doorbloeding in hun bekkenregio en een verhoogde hormoonspiegel.

Waar vrouwen niets moeten hebben van seks in de eerste 12 weken, wordt de behoefte daarna meer. In de laatste weken zal seks tijdens de zwangerschap uitdagend worden vanwege de buik maar de behoefte is zeker aanwezig.

Anyway.

Aangezien je dame waarschijnlijk geen orgasme heeft ervaren in het eerste 3 maanden, is het nu tijd om verloren tijd in te halen. De verbeterende doorbloeding is het ideale moment om je dame verschillende orgasmes te bezorgen. Omdat haar buik nog niet in de weg zit, zijn ook verschillende standjes nog mogelijk.

Je kan haar verschillende orgasmes geven:

Zoals je ziet heb je genoeg om mee te spelen. Hoewel de kans op een anale orgasme toeneemt tijdens de zwangerschap, moet je hier toch mee oppassen. Waarom leer ik je verderop in de blog.


#7 Geniet ervan tijdens het tweede semester

Je las het hierboven al maar na het eerste trimester stijgt een vrouw haar behoefte voor meer actie tussen de lakens. Vooral tijdens het tweede trimester is het feest. Ze zal namelijk meer zin hebben in seks tijdens de zwangerschap.

Dit heeft er vooral mee te maken dat ze minder/geen zwangerschap misselijkheid en algehele malaise meer ervaart. Het spreekt voor zich dat je minder zin in seks hebt als je de hele dag door moet overgeven, je moe voelt en nergens zin in hebt.

Mijn tip voor jou is om vooral geduld te hebben. Hoewel de eerste 12 weken afzien zijn, kan je de tweede 12 weken er meer van genieten. Dit wetende zal ervoor zorgen dat jij je partner beter begrijpt en daardoor ook weet dat je niet 9 maanden droog hoeft te staan.


#8 Wees voorzichtig met haar borsten

Dit is iets wat je als man misschien niet weet maar een vrouw wel:

De borsten van een vrouw nemen tijdens de zwangerschap enorm toe.

In sommige gevallen zo erg dat het simpelweg pijn doet bij het minste of geringste. Bij sommige vrouwen is het zelfs nodig om tijdens de seks een bh te dragen omdat de zwaartekracht tijdens de seks pijn veroorzaakt. Schrik er dus niet van als ze haar bh aan wil houden tijdens de seks.

Dit betekent dus ook dat je voorzichtig en liefdevol met haar watermeloenen (dat worden ze altijd tijdens de zwangerschap) om moet gaan. Indien je merkt dat eraan zitten te pijnlijk is, laat ze dan voor wat ze zijn. Zelfs op haar tepels blazen kan voor een intense sensatie zorgen. Maar dit is voor elke vrouw anders.

Hoe dan ook moet je dus rustig te werk gaan met haar borsten. Probeer de onderstaande dingen en kijk wat je dame nog wel lekker vindt tijdens de zwangerschap:

 • Blazen op haar tepel en borsten
 • Lik haar tepels en borsten
 • Masseer langzaam en zacht haar borsten en tepels met je vingertoppen
 • Zoen zachtjes (zonder te zuigen) haar tepels en borsten.

Wat je vooral moet vermijden is bijten in haar tepels of borsten. Dit is normaal gesproken voor veel vrouwen pijnlijk en oncomfortabel. Dit zal alleen maar toenemen tijdens haar zwangerschap.


#9 Gebruik veilige glijmiddel (indien nodig)

Seks en glijmiddel gaan hand in hand. Het maakt niet uit wat je doet in bed... glijmiddel maakt het beter. Ook seks tijdens de zwangerschap wordt beter wanneer je glijmiddel gebruikt.

Alleen is er een addertje:

Dit is waarschijnlijk niet nodig.

Want door de toegenomen doorbloeding zal je dame een stuk natter worden en blijven. Wat de seks een stuk lekkerder maakt. Dat is niet wat ik zelf vind, dat is wat uit een 5 weken durend onderzoek gedaan onder 2453 vrouwen is gebleken.

Realiseer je dat door de verhoogde doorbloeding zowel genot als pijn sterker wordt ervaren. Seks hebben met een droge(re) vagina is pijnlijk voor een vrouw. Al helemaal dus tijdens een zwangerschap.

Hoewel je waarschijnlijk geen glijmiddel nodig zult hebben, is het erg verstandig om dit op het nachtkastje te hebben staan. Nu kan het nog voordat er een nieuwsgierig baby rondloopt ;). Glijmiddel op waterbasis is het veiligste om te gebruiken.


#10 Veilige seks tijdens de zwangerschap met de juiste standjes

Des te verder jullie in de zwangerschap zijn, des te uitdagender de seks wordt qua standjes. Seks tijdens de zwangerschap kan prima als ze een grote buik heeft maar veel standjes kun je niet meer doen. Dit komt uiteraard omdat haar buik hiervoor te groot is geworden.

Gelukkig zijn er een 8-tal standjes die zich prima lenen voor het vrijen tijdens de zwangerschap. Ook wanneer haar buik erg groot is geworden:

Genoeg variatie om seks te hebben tijdens de zwangerschap dus. Of niet. Het is maar net waar je aan gewend bent. Maar in het geval van zwangerschap is één vogel in de hand beter dan tien in de lucht.


#11 Vergeet het stoute gaatje gedurende de zwangerschap

Het is niet de meest populaire bezigheid in bed maar voor sommigen is het een must:

Anale seks.

Als je dame (of jij) ervan houdt om anale seks te hebben, dan kan dat prima tijdens de zwangerschap. Maar er zijn wat haken en ogen.

Enerzijds kan je dame meer genieten (en zelfs makkelijker klaarkomen) van anale seks tijdens de zwangerschap.

Maar anderzijds heeft een dame ook tijdens de zwangerschap meer last van aambeien.

Deze kunnen door anale seks extra irriteren of zelfs opengaan.

Maar de allerbelangrijkste reden om geen anale seks te hebben tijdens de zwangerschap, is omdat je niet wilt dat je per ongeluk na de anale seks je penis in haar vagina stopt. Dit kan voor hele gevaarlijke situatie zorgen voor de baby.

Je mag dus NOOIT je penis in een dame haar vagina doen na anale seks.

Hoewel je dit bij een niet-zwangere vrouw niet snel zou doen, is het toch goed om het even aan te kaarten.

Het Meesterminnaar Principe

Seks tijdens de zwangerschap is dus gewoon veilig. Het is zelfs mogelijk om de dame verslaafd te maken aan de seks met jou ondanks haar zwangerschap. Dit is mogelijk door mijn Meesterminnaar Principe toe te passen in bed.

Wil je weten hoe het werkt?

Laat me het dan privé en discreet met je delen.

Klik op de afbeelding hieronder, vul je e-mailadres in en dan stuur ik het direct gratis & privé naar je inbox.

Luuk Zwart

Over de auteur

Luuk Zwart is seksexpert en coacht sinds 2015 mannen & vrouwen om beter in bed te worden en een spannender seksleven te krijgen. Hij is als sekscoach ook in het Engels actief en heeft inmiddels meer dan 400.000 volgers verspreid over de hele wereld. Zijn boeken hebben meer dan 30.000 mannen en vrouwen bereikt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Word een god in bed met het boek dat 12.000 mannen (en meer dan driedubbel zoveel vrouwen) hebben getest 

>