10 Oorzaken Van Een Laag Libido Bij De Man & Hoe Je Dit Kan Verhogen

10 Oorzaken Van Een Laag Libido Bij De Man & Hoe Je Dit Kan Verhogen

Dus je zin in seks is niet meer wat het is geweest? Of is het je partner die niet zo happig meer is?

Het is een probleem waar meerdere mannen en vrouwen mee te kampen hebben.

En het heeft uiteenlopende oorzaken.

Wat is er nu vervelender dan geen zin hebben in een flinke beurt?

Inderdaad, niets. Dus laten we ervoor zorgen dat je weer die op hol geslagen stier van vroeger wordt.

More...

In deze 10 tips leer je:

 • Wat het libido precies is en hoe je het kan verhogen
 • 10 oorzaken en oplossingen om je seksdrive een boost te geven
 • Welke medicatie bij mannen en vrouwen zorgen voor een preutse bedoeling
 • Waarom je vandaag nog moet zorgen dat je als een trotse hond met 7 lullen door het leven moet gaan
 • Wanneer alcohol & drugs je seksdrive verhogen en wanneer niet
 • Waarom je eens wat langer, beter en vaker een dutje moet doen
 • En nog veel meer...

Maar eerst:

Wat is een laag libido?

Zin in seks hebben is afhankelijk van ontzettend veel factoren. Het verschilt per levensfase, geslacht, levensstijl, je partner en ga zo maar door.

De voornaamste oorzaak is een laag testosteron gehalte. Maar er zijn nog veel meer factoren waar je letterlijk een slappe van krijgt.

Stop ook met denken dat het vreemd is. Ik weet dat de geruchten over de wereld verspreid worden dat mannen altijd alleen maar seks willen.

Nu is dat in veel gevallen een behoorlijke waarheid maar er zijn ook genoeg mannen waarbij het libido... laag is.

Maar wat houdt een laag libido nou precies in?

Libido à la Wikipedia:

Libido (Latijn: begeerte), ook wel geslachtsdrift genoemd, is een term die in de seksuologie wordt gebruikt om te verwijzen naar de mate waarin een persoon behoefte heeft aan seksualiteit. 

Al met al iets waar je niet te weinig van wilt hebben. Dus wat zijn de oorzaken, en nog belangrijker, hoe verhoog jij je libido?

Ik leer het je vandaag.

Pak je pen, papier, een glas wodka en schrijf aandachtig mee:


#1: Laag libido door medicatie

 • Het nemen van bepaalde medicijnen kan je testosteron level verlagen.

Het lijkt mij handig om hiermee te beginnen. Mocht je medicijnen gebruiken let dan goed op. Zo niet, ga door naar tip 2.

Medicijnen die de zin in seks kunnen vernietigen zijn de volgende: 

 • Medicatie tegen een depressie 
 • Bepaalde kalmeringsmiddelen
 • Medicijnen tegen een te hoge bloeddruk
 • HIV medicatie.

Ze verlagen om verschillende redenen de hoeveelheid testosteron in je lichaam. En testosteron is het hormoon dat onze mannelijkheid weergeeft.

Let op!

Een bijsluiter van een medicijn kan al een hoop over de bijwerkingen vertellen. Medicatie kan bepaalde aspecten in het lichaam verbeteren. Maar vaak heeft het ook negatieve werkingen op andere processen.

Gebruik je medicijnen? Ga langs bij de huisarts en bespreek je problemen. Hij zal een oplossing voor je zoeken. Andere medicijnen bijvoorbeeld.

Laag libido bij vrouwen door medicatie

Er zijn verschillende oorzaken van een laag libido bij vrouwen. Ook hier kan de oorzaak medicatie zijn. De welbekende pil kan namelijk een laag libido veroorzaken.

Een laag libido door de pil is een veelvoorkomend verschijnsel bij vrouwen. Maar er is nog geen onderzoek dat vaststelt dat er een regelrechte samenhang is.

Dit onderzoek bevat een review met een conclusie dat meer dan 25% van de vrouwen die de pil gebruikten al in het eerste jaar stopt met het gebruik. De redenen hiervan waren de negatieve bijwerkingen.

Met name een verlaagd libido en stemmingswisselingen bij vrouwen.

De onderzoeker kwam tot de conclusie dat vermindering van het libido zou kunnen ontstaan doordat vrouwen minder goed in hun vel zitten door het innemen van de pil. 

 • Het geluksgevoel was minder en daarom hadden ze minder zin in seks.

Daarnaast was er een groep gebruikers die het tegenovergestelde ervoer. Zij merkten een negatieve invloed op de seksdrive wanneer ze juist stopten met het innemen van de pil.

Al met al, een laag libido door de pil is zeker niet uitgesloten. Wat wel duidelijk is, is dat het persoonsafhankelijk is. 

Bij een laag libido door de anticonceptiepil zijn de oplossingen vaak wat lastiger dan bij andere factoren.

Wat te doen bij een laag libido? Een laag libido kun je verhogen door te stoppen met de pil. Je zou kunnen overwegen om bijvoorbeeld een spiraaltje (mirena) te nemen. Helaas kan het ook gebeuren dat je een laag libido krijgt door een spiraaltje. 

Het is als vrouw dus even uitzoeken wat wel en niet werkt. Ik kan je in ieder geval wel adviseren om niet helemaal te stoppen met voorbehoedsmiddelen. Anders loopt er zomaar een "mini you" op deze aarde rond. Een condoom is altijd een optie;)

Laag libido na zwangerschap

Bij veel vrouwen verlaagt het libido zich ook na het krijgen van hun eerste kindje. De baby is biologisch gezien op het moment het middelpunt van je leven en de man wordt een van tweede prioriteit. Ook het enorme slaapgebrek doet het libido geen goed. 

"Voor de bestwil van je seksleven zou je bijna adviseren om nooit kinderen te krijgen."

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de gewichtstoename dat het zelfvertrouwen kan krenken.

Als vrouw doe je er goed aan om gespecialiseerde arts te bezoeken en de oorzaken en oplossingen te bespreken. Hetzelfde geldt voor een libido verhogen tijdens de overgang. 

Zowel bij het gebruiken van de pil, zwangerschap als de overgang wordt een laag libido veroorzaakt door één overkoepelend thema:

Een ontregelde hormoonhuishouding.

Daarom is het raadplegen van een specialist noodzaak.

Maar genoeg over vrouwen. Door naar het zelfvertrouwen van de man.


#2: Laag zelfvertrouwen

Een laag libido bij mannen kan het gevolg zijn van een laag zelfvertrouwen. Wanneer een man niet zelfverzekerd is kan zijn zin in seks ook stukken lager zijn.

Veel voorkomende factoren van onzekerheid bij mannen

Kijk, iedere man weet wel dat zelfvertrouwen ervoor zorgt dat je meer dingen durft te ondernemen die een gast zonder zelfvertrouwen liever laat varen. Zo ook op het gebied van seks. 

Helaas zijn er maar weinig mannen die hun mannelijk ego aan de kant durven te schuiven en durven te zeggen dat ze weinig zelfvertrouwen hebben. Om daar vervolgens zelf wat aan te doen.

 • Pak daarom eens een vel papier en schrijf alle dingen op waar jij niet zelfverzekerd over bent
 • Zet ze daarna op volgorde van impact op je leven
 • Schrijf nu bij iedere factor op wat het probleem op zou kunnen lossen

Wel handig om ze vervolgens ook uit te voeren. Zorg ervoor dat je niet opgeeft en blijf je verdiepen in mogelijkheden.

Voor je het weet zal je de eerste resultaten ervaren, zal je zelfverzekerder worden en dat smaakt natuurlijk naar meer.

Kijk na een jaar eens wat er van je terecht is gekomen en bedank mij dan maar via een mail. Een presentje ben ik ook niet vies van.

Hierdoor sta ik ook waar ik nu sta. Ofja... zit.


#3: Alcohol en drugs

Een laag libido door alcohol. Kan jij het je voorstellen?

Veel mensen waarschijnlijk niet. De meeste mensen worden juist botergeil van drank. Maar het kan ook een keerzijde hebben.

Kijk, dat je één of twee drankjes doet voor de seks is zeker een aanrader. Maar ieder drankje dat je extra neemt kan per persoon een verschillend effect hebben. Bij sommige mannen zorgt het voor een hoger libido en bij anderen voor een lager libido

Teveel drank, blowen of het gebruik van harddrugs zorgt op den duur niet alleen voor fysieke problemen.

Dat zorgt op het moment zelf ook dat je psyche niet goed is.

Daardoor kan de zin in seks afnemen. Ook kan je erectieproblemen ervaren.

 "Hij is dan niet stijf genoeg om haar er flink van langs te geven."

Het is dus mooi dat je een stuk meer lef hebt in bed omdat je een paar drankjes meer op hebt. Maar als je hem niet stijf krijgt of niet lang genoeg stijf houdt, dan is dit waarschijnlijk de oorzaak.

Hetzelfde probleem geldt voor drugs. Zorg er in ieder geval voor dat je kop erbij is als je haar wilt nemen. Een laag libido door drugs is een veelvoorkomend probleem.

Oh nouja, je krijgt hem niet stijf en je prioriteiten liggen op dat moment bij de roze olifantjes. Zorg dus dat je hier rekening mee houdt.


#4: Stress

Een laag libido opkrikken kan vaak eenvoudig door stress uit je leven te verbannen, of door het in ieder geval zoveel mogelijk te proberen.

Een laag libido, stress en spanning gaan hand in hand.

Het lichaam reageert op stress door adrenaline en cortisol (het stresshormoon) vrij te maken. Zo kan met name chronische stress flink spelen met je hormoon levels, wat resulteert in een laag libido. Cortisol is de grote boosdoener in dit verhaal.

 • Hoe meer/langer je stress ervaart
 • Hoe hoger je cortisolspiegel
 • Hoe lager je testosteronspiegel

Met als conclusie:

"Hoe minder testosteron een man in zijn bloed heeft, hoe lager zijn libido is." 

Ook kan stress een nadelig effect hebben op de bloedsomloop, wat kan leiden tot erectieproblemen. Daarnaast kan stress je seksdrive verlagen doordat je bent afgeleid en aan andere dingen denkt.

Voordat je denkt dat antidepressiva de enige oplossing is. Lees hier mijn stress gouilotine:

LUUK'S ANTI-STRESS GUILLOTINE


STRESS VAN JE WERK

 • Heb je te zware of teveel verantwoordelijkheden? Vraag een gesprek aan met je baas. Praat rustig en open over wat voor impact je werk heeft op jouw leven. Er zijn maar weinig mensen zo harteloos om je niet te helpen. Heb je toch zo'n kreng van een baas?
 • Zoek dan een andere baan. Dit klinkt heel hard, maar veel mensen denken hier te soft over. Als jij niet gelukkig bent met je huidige baan, ga dan in je vrije tijd actief opzoek gaat naar een alternatieve baan. Met de juiste intenties en inzet zal je zo een baan vinden met betere werkomstandigheden. Zoek op internet of klop aan bij uitzendbureau's in je buurt.

STRESS VAN JE STUDIE

 • Veel studenten delen hun dag niet goed in waardoor ze niet op de meest efficiënte manier werken. Het kan je zoveel tijd schelen als je iedere dag routinematig op de juiste manier indeelt. Maar hoe doe je dat dan?
 • Zorg dat je een rustig kamertje in huis hebt waar je niet wordt afgeleid of wordt gestoord. Richt de kamer zo simpel en chill in dat je het liefste daar de hele dag door zou brengen. Wat straks niet meer nodig is, omdat je veel eerder klaar bent.
 • Ga naar de Hema en koop fijne spullen om mee te studeren. Koop ook een kookwekker. Studeer 50 minuten lang en houd dan 10 minuten pauze (doe wat push-ups, pull-ups of andere oefeningen die je thuis kan doen).
 • Verstop je telefoon, tablet en alle andere rommel die je volle concentratie kunnen verstoren ergens waar de zon niet schijnt. 10 uur studeren met een focus van 4 is minder productief dan 4 uur studeren met een focus van 10. En doordat je binnen 4 uur klaar bent kan je leuke dingen gaan doen, zoals mijn blogs lezen, aftrekken of wat je hobby's dan ook maar mogen zijn.

STRESS DOOR JE RELATIE


#5: Vermoeidheid

Een laag libido komt ook vaak door vermoeidheid. Door alle eerder genoemde oorzaken zoals als werk, studie en relaties is het leven niet altijd even makkelijk. Daardoor kan wel eens vergeten worden dat voldoende slaap ontzettend belangrijk is om belangrijke factoren (zoals een hoog libido) op een rijtje te hebben. 

Als je libido erg laag is, verdiep je dan eens in manieren om je nachtrust te perfectioneren.

Weer zo'n simpele levensles waar maar weinig mensen voldoende rekening mee houden. En het maakt een groot verschil voor alles in je leven.

Ook als je pik niet helemaal stijf wordt kan dat komen door vermoeidheid. Nog iets wat ik mijn ergste vijand nog niet toewens. 

De belangrijkste reden is dat je testosteron level omlaag gaat wanneer je nachtrust niet voldoende is.

Ook je serotonine level is lager wanneer je niet voldoende slaapt of je slaap niet van goede kwaliteit is.

"Serotonine is de neurotransmitter die ervoor zorgt dat jij je gelukkig voelt." 

En zo kan ik nog wel even doorgaan. Google eens naar manieren om beter te slapen. Een goed bed of matras biedt al een goede uitkomst. Maar er zijn nog veel meer factoren die je slaap beïnvloeden. Toen ik mij er in ging verdiepen stond ik er versteld van hoe weinig ik wist.

Jouw libido zal je dankbaar zijn als je voldoende slaapt.

 • Slaap gemiddeld 8 uur
 • En misschien nog wel belangrijker: zorg dat je nachtrust van hoge kwaliteit is

#6: Boost je testosteronlevel

Je hebt het in deze blog al een aantal keer voorbij zien komen. Misschien denk je ondertussen dat ik een vreemde fetish heb en dat ik me aftrek op het woord testosteron.

En daar heb je gelijk in.

"Maar wat maakt het dat ik er zo geil van word?"

Testosteron is een hormoon dat onder andere verantwoordelijk is voor de erectie van een man. De hoeveelheid (level) van dit hormoon in je lichaam verschilt per persoon. Maar het is belangrijk om er in ieder geval genoeg van te hebben als je jouw libido een boost wil geven.

DE HOOGTE VAN JE TESTOSTERON LEVEL HANGT AF VAN: 

 • Sporten. Vooral krachttraining geeft je testosteron level een boost. Leuke bijkomende voordelen zijn dat het ook voor een betere uithoudingsvermogen (handig in bed) en een betere bloedsomloop (goed voor je erectie) zorgt. En moet ik je nog vertellen dat je een stuk zelfverzekerder wordt wanneer je "in shape" bent?
 • Overgewicht. Het zorgt dat je hormoonspiegel en hormoonproductie enorm afnemen. Houdt je vetpercentage dus zo laag mogelijk.
 • Slaap. Zorg dat je gemiddeld 8 uur slaap pakt van goede kwaliteit.
 • Stress. Zorgt dat je dit zo min mogelijk ervaart.

#7: Sport je libido omhoog

Ik heb hem bij #6 al benoemd. Maar ik denk dat het goed is om deze ook apart nog even te bespreken. Het is namelijk één van de beste natuurlijke manieren om je libido te verhogen.

Is sport voor jou iets wat alleen op televisie voorkomt?

En is de sportschool uitsluitend functioneel om jezelf af te trekken op zwetende vrouwen in strakke pakjes?

Dan is dit waarschijnlijk één van de boosdoeners van je lage libido.

Om de volgende redenen hangt sporten en het niveau van je libido samen:

 • Het boost je testosteron level
 • Het boost je seretoninelevel (gelukshormoon)
 • Het verlaagd je cortisolspiegel (stresshormoon)
 • Het voorkomt erectieproblemen (doordat je bloedsomloop op peil blijft)
 • Het maakt je zelfverzekerder
 • Je houdt het langer vol in bed
 • Je raadt het al... de voordelen zijn eindeloos

Al met al werkt het nogal libidoverhogend voor zowel mannen als vrouwen.

Ik kan me niet voorstellen dat er geen sport is die je leuk vindt (niet alleen om te kijken). Zorg dat je rustig aan eens wat vaker die sport gaat beoefenen die jij leuk vindt. Je zal merken dat je leven op alle vlakken leuker gaat worden.


#8: Sleur en verveling

Heb je een laag libido als man zijnde? 

Al eens overwogen om wat dingen in bed te veranderen?

Meer dan 3 standjes kennen en weten hoe je haar meerdere keren een aardschokkend orgasme kan geven zou de oplossing kunnen zijn. Hoe je dat laatste doet leer ik je aan het einde van deze blog.

Maar voordat je naar beneden scrolt als een baviaan, die na een week zonder eten een banaan ziet hangen, gaan we kort in op een aantal manieren om je seksleven stukken leuker te maken.

ER ZIJN EEN AANTAL DINGEN DIE JE WILT DOEN


 • Varieer in standjes
 • Varieer in locaties waar je het doet
 • Varieer in methoden om de standjes uit te voeren
 • Varieer in het hebben van lang voorspel en het overslaan van voorspel
 • Ofterwijl: varieer, varieer en godverd*mme varieer

Zo, dat is eruit.


#9: Een preutse partner

Je kan zelf nog zo'n ontzettende geile vent zijn. Als je chick geen intentie toont en het altijd van jouw kant moet komen zal jouw libido op den duur ook afnemen. 

Wanneer jij als man je hele leven het initiatief hebt moeten nemen en weinig enthousiasme, initiatief en opwinding van je chick terug hebt gekregen, zal de zin in seks absoluut afnemen. 

Wat begrijpelijk is. Ik zou er ook doodmoe van worden. En dat is vooral klote als je van iemand houdt. 

"Maar vaak heeft dit te maken met het feit dat de man niet doorheeft dat hij iets te egoïstisch bezig is."

Probeer eens andersom te denken. Beeld je in wat zij lekker vindt. Vergeet even helemaal je eigen belang, in haar klaarkomen is nu even niet belangrijk. Ja ja ik begrijp dat dit lastig is...

Verdiep je eens in het doel van een goed voorspel: 

 • Geef haar complimentjes
 • Windt haar heel langzaamaan op
 • Geef haar een erotische massage
 • Vinger haar als een koning 
 • Geef haar een geweldige likbeurt
 • En verwacht even helemaal niets terug..

Het kan zijn dat je het gewoon niet goed doet en dat ze daarom niet zoveel zin heeft. Dat is niet heel raar vriend. Kijk je wordt niet geboren met de skills om een vrouw van haar ademhaling te beroven met je pik.

Maar als jij je ego aan de kant kunt zetten, haar even voorop stelt, zorgt dat je weet wat je doet en een tijdje blijft leren... zal haar zin in seks zeer waarschijnlijk flink toenemen. 

HIER IS JE TENTAMENSTOF


Tentamenstof 1: Leer te begrijpen wat ze wil

Tentamenstof 2: Geef haar een orgasme met twee vingers

Tentamenstof 3: Bef haar in tranen (deze keer van geluk)


#10: Verhoog de zin in seks van jou en je partner door 1 simpel principe

Kijk, een laag libido komt vaak wel aanwaaien. Mannen die weten hoe ze een vrouw meerdere keren spuitend klaar kunnen laten komen hebben niet zoveel last van weinig zin in seks.

Zelf niet maar ook de chicks die ze neuken niet

Door de jaren heen heb ik gemerkt dat er een speciale tactiek is die ervoor zorgde dat vrouwen maar contact bleven zoeken om nogmaals seks met mij te hebben.

Het heeft niet eens te maken met de manier waarop ik ze neuk. Sterker nog, er zijn momenten dat ik mijn pik niet eens in haar stop. Ja, daar sta je vast versteld van...

Ik heb een principe ontdekt dat vrouwen helemaal verslaafd maakt aan seks met mij. Het bestaat uit 2 simpele stappen.

Ik noem het:

Het MeesterMinnaar Principe

Het is net zo gratis als deze blog. Het maakt je veruit de beste gast die haar ooit in haar leven heeft bevredigd of ooit zal bevredigen.

Wil je het leren? Dat kan.

Hieronder download je het geheel anoniem en gratis:

Luuk Zwart

Over de auteur

Luuk Zwart is seksexpert en coacht sinds 2015 mannen & vrouwen om beter in bed te worden en een spannender seksleven te krijgen. Hij is als sekscoach ook in het Engels actief en heeft inmiddels meer dan 400.000 volgers verspreid over de hele wereld. Zijn boeken hebben meer dan 30.000 mannen en vrouwen bereikt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Word een god in bed met het boek dat 12.000 mannen (en meer dan driedubbel zoveel vrouwen) hebben getest 

>