5 Spannende Feiten Over Het Coolidge Effect En Seks

5 Spannende Feiten Over Het Coolidge Effect En Seks

Wat is het Coolidge effect precies en wat voor invloed heet het op je seksleven?

Het is een term die vaak wordt gebruikt maar weinig wordt uitgelegd.


Daarom ga ik je in deze blog precies leren wat dit effect is en hoe jij hem in jouw voordeel kunt gebruiken.

More...

Het bijzondere fenomeen genaamd het Coolidge effect

Wellicht heb je er ooit van gehoord. Misschien is dit je eerste keer. Maar het Coolidge effect is een bekend fenomeen wat in elk diersoort voorkomt waarbij het is getest. Dit biologische fenomeen kan zowel leuke als minder leuke gevolgen hebben voor je relatie, seksleven en algehele welzijn.

Weten wat dit effect is en hoe je het in jou voordeel kan gebruiken, kan je seksleven een flinke boost geven. Het zal namelijk, voor zowel de mannelijke als vrouwelijke lezer, voor meer spanning en genot zorgen.

Maar als je niet oppast, kan het je ook flink wat problemen opleveren. Een gewaarschuwd mens telt voor twee;). Hierdoor leer je de 5 belangrijkste feiten over het Coolidge effect.

#1 Wat is het Coolidge effect?

Elke website die iets heeft over het Coolidge effect, denkt leuk en grappig te zijn door met de onderstaande inleiding te beginnen:

De 30ste President van de Verenigde Staten, Calvin Coolidge, was samen met zijn vrouw op bezoek bij een experimenteel overheidsboerderij in Amerika. Beide kregen apart van elkaar een tour.

Toen mevrouw Coolidge aankwam bij het kippenhok, merkte ze op dat de haan nogal vaak van bil ging met de aanwezige kippen.

Ze vroeg haar begeleider hoe vaak de haan het deed, waarop de begeleider zei "meerdere keren per dag".

Hierop maakte mevrouw Coolidge de opmerking:

"Vertel dat maar aan de President wanneer hij hier is".

Toen meneer Coolidge dit hoorde, vroeg hij "elke keer met dezelfde kip?". Het antwoord was "Ooh nee, het is elke keer een andere kip". Waarop President Coolidge de bijdehante opmerking maakte: "Vertel dat aan mevrouw Coolidge".

Vernieuwing is spannend en leuk

Niemand weet of dit verhaal echt is of niet. Maar het illustreert op een grappige manier wat het Coolidge effect is:

Wanneer een man de kans krijgt om seks te hebben met een lading nieuwe vrouwen, heeft hij meer zin in seks dan bij één en dezelfde vrouw. Hoewel het fenomeen bij zowel mannen als vrouwen voorkomt, is hij het grootst bij mannen.

Hoe dan ook, zowel mannen als vrouwen weten waar ik het over heb:

Als man heb je vaak zin in seks wanneer je met een nieuwe dame bent. Dit gaat de eerste paar maanden goed. Maar na een tijdje heb je simpelweg minder zin om seks te hebben. Met de jaren wordt dit steeds minder. Totdat je - in het ergste geval - een seksloos huwelijk hebt.

Maar in de tussentijd merk je wel op dat je bijzonder veel zin en drive hebt om de buurvrouw, baliemedewerkster of je collega te doen.

Hetzelfde gebeurt bij vrouwen. Weliswaar in mindere mate maar ook hier zal dit het geval zijn.

De biologische verklaring voor het Coolidge effect

Allemaal leuk en aardig maar wat is het nut van dit effect?

Meer zin krijgen in de buurvrouw in plaats van je eigen dame, waar je zielsveel van houdt, is vast niet het doel achter dit biologische fenomeen?

Nouja, eigenlijk is dat het wel.

De reden waarom het Coolidge effect sterker bij mannen aanwezig is dan bij vrouwen, heeft alles te maken met voorplanting.

Mannen hebben de biologische drang om hun genen door te geven. Hoe meer, hoe beter.

Niet alleen willen mannen zoveel mogelijk kinderen hebben maar ook kinderen met zoveel mogelijk genetische variatie.

Dit verhoogt namelijk hun overlevingskans in de natuur.

Daarnaast is het hebben van seks met verschillende partners sowieso een betere strategie om veel kinderen te maken dan alleen bij je partner.

Immers, 10 keer seks in één week met één vrouw kan hooguit één baby opleveren. 

Maar als je 10 seks hebt in één week met 10 verschillende vrouwen, kan dat in het beste geval leiden tot 10 beschuitjes met gekleurde muisjes.

In alle diersoorten waarbij het Coolidge effect is getest, deed het fenomeen zich voor. Zelfs in ratten. Wellicht is dat de reden dat vrouwen mannen soms ratten noemen. Slechte grap, I know.

#2 Wat voor effect heeft het op mannen?

Het hebben van seks met een nieuwe dame zorgt voor een chemisch storm in het lichaam van een man. Zowel zijn dopamine als testosteronspiegel zal hoger zijn.

Dopamine is de neurotransmitter die je beloont. Het is het stofje wat vrijkomt bij alles wat goed voelt. Denk aan eten, roken, gokken en dus ook seks.

Het is ook het stofje wat bij het ontmoeten van een nieuwe dame ervoor zorgt dat jij je goed voelt, meer energie hebt, je niet kan concentreren en alle andere bijwerkingen die komen kijken bij een nieuwe partner hebben.

En dit werkt verslavend. De hoeveelheid dopamine tijdens seks met een nieuwe partner is enorm. Hoe enorm vraag jij je af?

De hoeveelheid dopamine die vrijkomt bij een orgasme is volgens hersensscans zoveel als de hoeveelheid die vrijkomt bij een shotje heroïne. 

Laten we testosteron niet vergeten

Een verhoogde testosteronspiegel maakt het niet veel beter. Je hebt meer zin in seks, je neemt meer risico, gedraagt je mannelijker en voelt je energieker.

En wanneer je 'zoveel mogelijk kindje' wilt maken omdat je toegang hebt tot een nieuwe dame (of tien), dan zijn de bovenstaande eigenschappen nogal handig om te hebben. Ook vinden vrouwen deze eigenschappen een stuk aantrekkelijker.

Hierdoor krijg je een sneeuwbal effect:

  • Je komt in aanraking met een nieuwe dame
  • Je ervaart de bovenstaande veranderingen
  • Hierdoor val je nog meer in de smaak bij vrouwen
  • Hierdoor kom je makkelijker in aanraking met de volgende nieuwe dame
  • Je ervaart weer de bovenstaande veranderingen
  • Etc

Geen man zal ontkennen dat het gevoel wat hij bij een nieuwe dame heeft geweldig is. Hier zijn mannen niet alleen in. Vrouwen ervaren het namelijk ook.

#3 Wat voor effect heeft het op vrouwen?

Vrouwen voelen het bovenstaande ook. Weliswaar in mindere mate maar ze voelen het zeker.

Vrouwen hebben namelijk, biologisch gezien, veel minder de drang om zoveel mogelijk kindjes te hebben. Het kost een man geen energie om een kind 'te maken'. Met een paar stoten en een snel orgasme is het werk voor hem gedaan.

Een vrouw moet daarentegen 9 maanden afzien en de zwangerschap überhaupt overleven. In onderontwikkelde landen sterven er nog steeds veel vrouwen tijdens de bevalling. Dit was 100.000 jaar geleden niet veel anders.

Een vrouw heeft er veel meer baat bij om juist genetisch sterke kindjes te hebben:

Hoe meer genetisch verschil er tussen de man en vrouw zit, des te hoger de kans is dat het kindje groot zal worden.

Het afweersysteem van een kind is een cocktail van papa en mama.

Des te meer papa en mama verschillen, des te hoger de kans op overleven van het kind.

 Dit verklaart ook waarom vrouwen het zweet van de man waarvan het immuunsysteem het minst op ze lijkt, het lekkerst vinden.

Moeder Natuur heeft ervoor gezorgd dat we zowel bewust (huidskleur) als onbewust (geur) kunnen opmerken of iemand van ons verschil.

#4 Hoe kun je het Coolidge Effect gebruiken tussen de lakens?

De biologie les hierboven is natuurlijk leuk en interessant. Maar de oplettende lezer heeft waarschijnlijk iets gespot:

Het Coolidge Effect Dilemma 

"Het Coolidge effect klikt geil, spannend, leuk en elk ander positief bijvoeglijk naamwoord... maar het betekent wel dat je met andere vrouwen/mannen seks moet hebben om het te prikkelen."

Het antwoord op deze vraag is een ingewikkelde "ja en nee".

Het najagen van nieuwe vrouwen in je leven zal er inderdaad voor zorgen dat je die positieve dingen voelt en ervaart. Ook zal je daardoor meer zin krijgen in seks met je originele partner. Het wakkert het seksuele vuur in je.

Maar als je niet een open relatie hebt (of andere creatieve constructie), is het niet mogelijk om zonder vreemd te gaan een andere partner te hebben. Heb je wel een open relatie? Dan weet je nu wat je kunt doen. Al vermoed ik dat als je een open relatie hebt, je dat sowieso al deed.

De rest van ons stervelingen heeft maar één optie:

Variëren in bed.

Om als man jaren lang zin in seks te hebben met één vrouw, moet je variëren in bed. Nee, je zult niet zoveel zin krijgen als bij een nieuwe partner.

Maar je zult wel meer zin krijgen dan je nu hebt in je seksloze relatie. 

Als je weet wat je doet in bed, zal een vrouw over de jaren NIET minder zin krijgen in seks. Als ze dat wel heeft, komt het waarschijnlijk omdat jij er niets van bakt. Het blijkt namelijk dat op lange termijn vooral mannen geen zin hebben om met hun vaste partner seks te hebben. Lees het boek "Sex At Dawn" voor meer seksuele openbaringen.

Variatie in de slaapkamer kan dit deels verhelpen. Hoe je dit doet, kun je hier lezen.

#5 Je kunt er niet omheen

"Ja maar we zijn toch geen dieren!?!?"

"Ja maar als mensen zijn we toch beter dan dit?!?!"

"Als je echt van iemand houdt, heb je niemand anders nodig!!!!"

Ik heb alle argumenten van moraal ridders voorbij horen komen. Ze klinken leuk en aardig. Ik had ook gewild dat ze waar waren... maar dat is simpelweg niet het geval.

Net als ik had gewild dat ik de hele dag Oreo koekjes kon eten zonder dik te worden. Ons lichaam is nou eenmaal gemaakt om elke calorie op te slaan. Ik kan hier wel boos om worden maar dat verandert het feit.

Wij mensen zijn dieren.

Wij mensen zijn niet beter dan dit omdat het in onze genen zit.

Je kan prima van iemand houden en daarnaast seks hebben met iemand anders. Vraag het elk mens in een open relatie.

Ook mensen die vreemdgaan doen het niet vanwege gebrek aan liefde.

Keer op keer zeggen die mensen dat ze echt houden van hun partner.

Maar de spanning is wat ervoor zorgde dat ze deden wat ze deden.

Je kan prima van iemand houden en daarnaast seks hebben met iemand anders. Vraag het elk mens in een open relatie.

Ook mensen die vreemdgaan doen het niet vanwege gebrek aan liefde.

Keer op keer zeggen die mensen dat ze echt houden van hun partner. Maar de spanning is wat ervoor zorgde dat ze deden wat ze deden.

Accepteren dat het zo is, is het beste want je kunt doen. Daarna kun je het beste kijken op welke manier je het Coolidge effect kunt gebruiken om je seksleven positief te beïnvloeden.

Dat doe je als monogame persoon door te variëren, variëren en nog eens te variëren.

Het Meesterminnaar Principe

Varieren in bed is niet de enige manier om het spannend te houden in bed. Het Coolidge effect om de enige manier om spanning te ervaren in bed.

Hoe opgewonden denk je dat jij zult worden als je dame hijgend en nat ziet in bed terwijl ze smeekt dat je haar neemt? Klinkt te goed om waar te zijn right? Maar het is mogelijk.

In mijn Meesterminnaar Principe leer ik je precies hoe je haar zover krijgt.

Wil je weten hoe het werkt?

Laat me het dan privé en discreet met je delen.

Klik op de afbeelding hieronder, vul je e-mailadres in en dan stuur ik het direct gratis & privé naar je inbox.

Luuk Zwart

Over de auteur

Luuk Zwart is seksexpert en coacht sinds 2015 mannen & vrouwen om beter in bed te worden en een spannender seksleven te krijgen. Hij is als sekscoach ook in het Engels actief en heeft inmiddels meer dan 400.000 volgers verspreid over de hele wereld. Zijn boeken hebben meer dan 30.000 mannen en vrouwen bereikt.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Word een god in bed met het boek dat 12.000 mannen (en meer dan driedubbel zoveel vrouwen) hebben getest 

>